Polazak u jaslice i vrtić – neka bude nežno i polako

Gostovanje Jovane Budime, snimak razgovora možeš pogledati ovde.

Ukoliko još nisi upoznala Jovanin rad, ona se bavi integralnom telesnom psihoterapijom (IPD centar), Somatic Experiencing trauma terapijom – u edukaciji i paralelno studira psihologiju na FMK, oblast propedevtika, u Beogradu.

Njen rad možeš pratiti ovde, a razmišljanja na temu separacije pogledaj u sačuvanim objavama ovde.

Teme o kojima je bilo reči:

Read more

Uspostavi kontinuitet, predividiv ritam i strukturu dana

Nakon što si donela odluku o detetovom polasku u jaslice/vrtić u periodu tranzicije i privikavanja na kolektiv potrebno je predvideti određen kontinuitet,  strukturu koji će detetu pružiti dovoljno vremena da se postepeno i polagano privikne na nov ritam dana i okruženje u kojem se sada nalazi. 

Kada krenete u ustanovu, potrudite se da uspostavite redovan, svakodnevni ritam u odlasku.

Read more

Vrtić i dolazak nove bebe

Gostovanje na Instagram profilu Milene Kostić “Mama iz magareće klupe” na temu “Vrtić i dolazak bebe”. Snimak razgovora sa Milenom Kostić, autorkom ovog profila možeš pogledati ovde.

Teme o kojima je bilo reči:

Read more

Kada dete u periodu privikavanja na jaslice i vrtić kod kuće insistira da bude po njegovom….

… kada primetiš da mu je naročito stalo da bude uključeno, da insistira da baš ono samostalno uradi neki zadatak na neki svoj način, seti se da je potreba da se osećaš uključeno, moćno, značajno, da imaš neki uticaj, da se osećaš uspešno, bitno, posebno i važno prirodna potreba svakog od nas.

Podrži ovaj osećaj, onda kada imaš mogućnost za to. Jačaj detetovu dobru sliku o sebi naročito sada, u ovom turbulentnom periodu privikavanja.

Read more

Do kog uzrasta se praktikuje da se dete nakon kraćih ili dužih pauza postepeno vraća u kolektiv?

Deca različito reaguju na promenu ritma i strukture dana pa u tom smislu nema tačnog uzrasta koji bi mogao biti odgovor na ovo pitanje. S tim u vezi, evo nekoliko aspekata koji ti mogu biti od pomoći da razmotriš u kom pravcu bi mogao da teče plan ponovnog polaska deteta u kolektiv, nakon kraćeg ili dužeg odsustvovanja iz jaslica/vrtića.

Read more