Do kog uzrasta se praktikuje da se dete nakon kraćih ili dužih pauza postepeno vraća u kolektiv?

Deca različito reaguju na promenu ritma i strukture dana pa u tom smislu nema tačnog uzrasta koji bi mogao biti odgovor na ovo pitanje. S tim u vezi, evo nekoliko aspekata koji ti mogu biti od pomoći da razmotriš u kom pravcu bi mogao da teče plan ponovnog polaska deteta u kolektiv, nakon kraćeg ili dužeg odsustvovanja iz jaslica/vrtića.

Read more

Šta kada primetiš da dete sve češće “komanduje”, “naređuje i “zapoveda“ kod kuće?

Ukoliko posebno primećuješ pojačan intenzitet ovakvog ponašanja u periodu privikavanja deteta na jaslice i vrtić – prepoznaj i razumi da ona mogu da imaju više veze sa potrebom za autonomijom, pokazivanjem svog tempa, izražavanjem individualnosti, samostalnosti i vraćanjem osećaja kontrole nego sa sebičnošću i tvrdoglavošću, kako ti se na prvi pogled to može učiniti. 

Read more

Dete je nedavno krenulo u jaslice ili vrtić i primećuješ da te sada češće zove, više se “kači” i “lepi” za tebe kod kuće?

O čemu se tu sad radi?

Bez brige, sve je u redu. 

Evo šta se dešava…

Read more

Igra u kolima koja će put do jaslica i vrtića učiniti uzbudljivim i zabavnim

Ujutru voziš dete autom do jaslica/vrtića?
Želiš da ovaj put učiniš uzbudljivim i zabavnim?
Volela bi da put do tamo prođe uz što manje stresa i otpora?

Evo ideje kako to možeš učiniti.

Read more

10 ključnih pokazatelja koji nam govore u kom pravcu teče proces privikavanja

U toku perioda privikavanja na boravak u jaslicama/vrtiću pažljivo pratimo nekoliko segmenata istovremeno kako bismo stekli što bolji uvid u kom smeru ide proces. Posebno uočavamo na šta dete lepo reaguje a šta mu posebno teško pada kako bismo blagovremeno primetili u kom domenu je potrebno pružiti veću podršku i osnaživanje, odnosno, korigovati pristup. 

Evo nekih ključnih koje zavređuju tvoju pažnju: 

Read more