Komunikacija sa decom

Snimak live uključenja – Dragana Aleksić Family coach i ja smo se u petak uključili uživo sa Fb stranice i odgovarali na neka vaša pitanja. Snimak možete pogledati ovde.

Ovo su neke situacije o kojima smo pričali:

  • Šta uraditi kad dete (3god ) neće na nijedan način da pokaže šta je problem, a ljuto je i plače ?
  • Imam problem kada mi dete igra igrice ili gleda snimke igrica i kada mu kažem da je dosta, on je jako ljut kada mu ugasim kompjuter, jer na fin način pričom neće prestati gledati. Kako da smanjim na minimum kompjuter, za igračke je slabo zainteresovan. Dete ima pet godina”
  • Ćerkica od 4 i po godine ima “izlive” besa. Na primer ako joj kažem: “Sačekaj, samo minut da presvučem bebu ” ona tada krene da histeriše i krene rukom na mene udari me po ruci ili nozi.. Ili baca igracke, sve sto joj padne pod ruku… Šta uraditi u toj situaciji?
  • U fazi smo da naša devojčica (3,5) kada joj kažemo da uradi nešto što je ne zanima tipa operi zube, podigni knjigu koju si bacila na pod ignoriše nas i ne čuje i počinje da odgovara neću, npr. izduvaj nos molim te, ona kaze neću. Kako da reagujemo i promenimo takvo ponašanje ?
  • Na leto ćemo dobiti seku, devojčica će tada imati 2,5 godine, sada mazi stomak, lepo priča o bebi i nadam se da će tako i ostati. Vezana je mnogo za mene, pa ako može neki savet kako da održimo tu povezanost i ljubav kao pre kada dodje druga beba?
  • Šta kada dete od 2g i 4m ima napad besa, plače, vrišti, i to ne prestaje dok ne dobije šta zeli? Nema.razgovora, nema zagrljaja, ucena, niti bilo kakavog vida komunikacije kada je napad besa u toku? Nista ne pomaze, čak ni umivanje, ni duvanje u lice, u tom momentu grebe, i šamara, izvija se i baca.
  • Dete od 4 godine treba da nosi naočare, ali on je jako nemiran, kaže da neće ih prihvatiti, mala je dioptrija jedno mesec do dva treba nositi on ni za sunce naočare je bacao.