Tvoje dete narednog meseca polazi u jaslice ili vrtić?

Ovo je za tebe prvo iskustvo odvajanja?

Volela bi da osećaš mir, sigurnost, da budeš dobro pripremljena za ono što te čeka? Da ovaj proces protekne što je lakše moguće, za oboje?

Želiš da saznaš kojih to 7 principa osiguravaju dobar početak?

Na pravom si mestu. 

Svakog meseca realizujem edukaciju za roditelje “Polazak u jaslice i vrtić – 7 zlatnih principa za dobar početak” , za vas čija deca prvi put uskoro polaze u kolektiv.

Teme koje obuhvata vebinar su:

 • Šta podrazumeva proces privikavanja? Šta čini ovaj proces naročito specifičnim? Šta je sve novo za mamu? Šta je sve novo za dete?  Tipovi adaptacije. Faktori koji povoljno i nepovoljno utiču na tok procesa privikavanja. Na šta obraćamo najviše pažnje tokom perioda privikavanja? Koji su ključni pokazatelji koji nam govore u kom pravcu teče ovaj proces?
 • 7 zlatnih principa koji osiguravaju dobar start  Dobra pripremljenost roditelja (i deteta); Princip postupnosti tokom procesa privikavanja; Princip kontinuiteta; Uvremenjena dvosmerna komunikacije i usaglašena saradnja sa medicinskom sestrom vaspitačicom/vaspitačicom; Siguran način ophođenja u odnosu na dete; Šta olakšava jutarnje razdvajanje? Pružanje iskustva ko-regulacije; Šta posle, kada dođeš po dete i nakon jaslica/vrtića, kod kuće? Sposobnost zastupanja – onda kada je to potrebno;
 • Koje tipične promene možete očekivati u ponašanju deteta kada prvi put krene u kolektiv? Promene na fiziološkom planu;  Pojačan intenzitet potrebe za namirivanjem osećaja sigurnosti, povezanosti i kontakta. Potreba za autonomijom, izražavanjem volje i samostalnošću, potreba za vraćanjem osećaja kontrole. Promene u emocionalnoj ekspresiji. Promene u komunikaciji. Pojava ponavljajućih umirujućih pokreta i radnji. Promene u dotadašnjem sistemu funkcionisanja (regresija); 

 • Šta tada najviše može da pomogne?
  Primeri, predlozi koji se odnose na prethodnu sekciju, po temama.

 • Kako se postaviti u odnosu na vaspitačice – odgovori na neka od najčešćih pitanja roditelja u vezi sa njihovom pozicijom tokom procesa privikavanja Komunikacija sa ustanovom, zasposlenima. Tvoja prava kao roditelja. Neki osnovni propisi i zakonska regulativa. Crvene linije u ponašanju zaposlenih koje ne predstavljaju psihološko/pedagoški opravdan pristup. Značaj postavljanja granica u ophođenju, postupanja u odnosu na dete. Osnovni koraci u slučaju uočavanja prakse koja je posebno u suprotnosti sa dostojanstvom, integritetom i dobrobiti deteta. 

Pored vebinara, tu je i mogućnost za uključenje u interaktivnu sekciju “Pitanja i odgovori” u kojoj razmatramo neke najčešće dileme, nedoumice i pitanja u vezi sa polaskom deteta u kolektiv i procesom privikavanja.

U ovoj sekciji imaš priliku da postaviš svoje pitanje ali i čuješ pitanja drugih, videćeš da nisi usamljena u svojim razmišljanjima i brigama.

Šta su rekle mame koje su pratile edukaciju na ovu temu tokom prethodna tri meseca?

Evo nekih povratnih informacija:

 • “Vebinar mi je mnogo pomogao u ovom procesu. To je dokaz da edukacija mnogo može da pomogne i kada nam sistem nije skroz naklonjen.”
 • “Vebinar je sveobuhvatan, detaljan i daje duboko razumijevanje procesa adaptacije, odlično!”
 • Veliko hvala i na besplatnom materijalu koji ste nam poslali uz vebinar, koji mi je mnogo pomogao da procenim kako se ja osećam u vezi sa polaskom deteta u vrtić;
 • “Sve je bilo savršeno!”
 • “Konkretni koraci i iscrpno objašnjeni.“
 • “Najviše mi znače informacije o tome šta sve mogu da proverim (npr. da odem i fizički se upoznam sa ustanovom) a da mi niko nije rekao niti me pitao da li želim. I slične stvari vezane za moja prava na informacije.”
 • “Deo oko separacije, tj. drugi deo, kako da se odvojimo, kada je okej da ga ne ostavimo. Zaista najviše mi je značio sam deo oko separacije. Hvala!”
 • “Taksativan prolazak kroz ono što sledi.”
 • “Detaljno objašnjenje što je najvažnije prilikom predavanja djeteta odgajatelju i važnost postupnosti.”
 • “Uspostavila sam dobru komunikaciju sa vaspitačom. Iznela sam joj sve svoje brige, ona je bila empatična prema nama i to mi je značilo.”

Po završetku edukacije, zamolim mame koje su učestvovale da upišu svoju povratnu informaciju, da mi kažu u kom stepenu im je ovaj vid pripreme pomogao pred polazak deteta u jaslice/vrtić.

Na pitanje “Koliko ti je koristio vebinar i ovaj vid edukacije u ovom trenutku?” procenat odgovora je sledeći:

 • Izrazito mi je koristio 71,5%  
 • Veoma mi je koristio 23,5% 

  Način rada se svakog meseca ažurira i unapređuje, na osnovu povratnih informacija učesnica kako bih usmerila najviše pažnje na ono što vam je najpotrebnije, što vas najviše interesuje.

Ukoliko tvoje dete polazi prvi put u kolektiv tokom JANUARA 2024. i želiš da pratiš ovu temu, da nam se pridružiš na narednoj edukaciji za roditelje koja se realizuje tokom DECEMBRA, sve informacije o unapređenom načinu rada nalaze se ovde: 

Ukoliko ti je, međutim, dugo da čekaš i želiš već sada da dobiješ objedinjen materijal, da poručiš snimke sa poslednje, najsvežije edukacije za roditelje koja je na ovu temu realizovana u novembru 2023. – klikni na dugme u nastavku za više informacija.