Program za tebe koja se prvi put odvajaš od deteta na ovaj način, koja još uvek nemaš iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu i koja bi volela da proces privikavanja protekne najbolje što može. Uz što manje posledica.

Nedavno sam pisala na Instagramu o tome koliko sam posebno osetljiva na period polaska u jaslice, koliko su u meni duboko urezani osećaji iz ovog perioda kojih dugo nisam bila ni svesna.

Ja sam bila dete, drugo po rođenju, koje je već sa nepunih 11 meseci krenulo u jaslice. Mama je morala da se vrati na posao i nije imao ko da me čuva.

U to vreme, pre četrdeset i jednu godinu, nije bilo nikakve adaptacije. Niti opcije postepenog privikavanja. Samo jedan dan, kada dođe vreme da se vratiš na posao odvedeš i ostaviš dete odmah na ceo dan jer nemaš drugi izbor.

Kao dete se vrlo dobro sećam osećaja i zvukova – mirisa prostorija, kuvane hrane, zveckanja metalnih tanjira, galame, gužve, plakanja, zvuka klompi, glasa vaspitačica, kuvarica. Svoje pidžamice se zekama. Mirisa mesta na kojem je mama ostavljala kolica, fragmente trenutka kako sedim u zelenim kolicima a mama žuri na posao, vodi me do vrata rano ujutru po kišnom, tmurnom danu. Igračaka se ne sećam. Dece se ne sećam. Ali se jasno sećam olakšanja, preplavljujuće radosti, uzbuđenja kada ugledam mamu na vratima da je došla po mene, kako joj trčim iz sve snage u zagrljaj.

Iako sam generalno bila veselo dete i volela sam da idem kasnije u vrtić, dugo, godinama posle kad god sam prolazila pored jaslica ili kada bih se zatekla kod zubara, u Domu zdravlja zapahnuo bi me onaj poznati ustajali, miris zatvorenog prostora pod neonskim svetlima.

Nisam imala reči za to, samo me je preplavljivao neki tupi, težak, intenzivan osećaj, grč, osećaj nelagode u stomaku i plućima.

Rekla bih da sam tek pre koju godinu, kroz duboki rad na sebi našla reči za taj osećaj. Mešavina bola, tuge i straha.

Susret sa ovim osećajem je za mene imao veliku vrednost.

Osvestila sam ga.

Tek tada su mi i neke druge stvari postale jasnije – poput čudnog osećaja u stomaku pred nečiji polazak na put, preseljenje drugova iz razreda, beskrajna, nezaustavljiva tuga kada čujem priče, stihove, gledam film u kojima mama umire ili ostavlja dete.

Na studijama sam naučila šta je separaciona anksioznost kod dece.

Ali nisam znala da je ona ostala u meni.

Zašto ti sve ovo pričam?

Zato što iskustvo ranog odvajanja ostavlja emocionalni trag.

I ma koliko ti svi govorili kako je kolektiv super, kako dete što pre treba da krene da se navikava je “što je mlađe to je bolje”, da jača, stiče imunitet, stvara higijenske navike, uči “red”, da se što pre socijalizuje – kada su jaslice u pitanju, ranije nije uvek i bolje.

Polazak u jaslice nosi sa sobom strah od nepoznatog, strah od napuštanja i odvajanja. Ovo je potpuno novo intenzivno emocionalno i životno iskustvo majke i deteta. Događa se u prvoj i drugoj godini života, baš onda kada je primarna potreba za sigurnošću i emocionalna potreba za povezanošću najjača.

Da bi polazak u jaslice protekao što je moguće lakše za oboje – važno je da najpre ti budeš emocionalno spremna za to, da to bude tvoja odluka i da budeš usklađena sa njom. Da budeš pripremljena za ovaj korak. Da znaš šta te čeka. Da koraci budu jasni i predvidivi. Da imaš osećaj kontrole. Da se osećaš sigurno. Da nosiš u sebi osećaj poverenja. Da imaš osećaj da te neko razume.

Zato je danas emocionalna podrška majkama i deci meni itekako važna.

Trebala je meni.

Trebala je mojoj mami.

Zato, ako imaš dete od jedne do tri godine koje početkom marta polazi u jaslice ili poznaješ mamu koju to čeka i želiš da ti budem podrška u toku perioda adaptacije, da te pripremim, upoznam sa onim što je zaista važno kako bi period privikavanja prošao uz što manje traumatskih posledica, napravila sam ovaj program za tebe.

KAKAV JE TO PROGRAM?

Ovo je program podrške tebi, neposredno pre i u prvim nedeljama po polasku deteta u jaslice u trajanju od mesec dana.

Zašto tebi?

Zato što tvoj stav i emocionalno stanje iznimno važan faktor za ovaj proces. Tvoj zadatak je da mostove promene pređeš zajedno sa svojim detetom, a moj zadatak kao stručnog lica je da budem tu za tebe u periodu privikavanja. Tako je, privikavaš se i ti, ne samo dete :)

ŠTA ĆEŠ DOBITI UČEŠĆEM U OVOM PROGRAMU? 

 • Mir, osećaj sigurnosti, predvidivosti, kontrole;
 • Razumevanje i stručnu podršku kroz proces privikavanja;
 • Blagovremenu pripremu;
 • Jasne smernice, konkretne korake koji će pomoći da prvi dani proteknu što je moguće lakše za oboje;
 • Mogućnost da i suprug prati program zajedno sa tobom;
 • Priliku da pratiš teme svojim tempom, od kuće, u vreme koje ti najviše odgovara;
 • Priiku da budeš deo grupe sa mamama koje dele iste brige;

ZA KOGA NIJE OVAJ PROGRAM?

 • Za tebe koja si spremna, pripremljena, koja nemaš nikakvih dilema niti intenzivnih emocionalnih reakcija u vezi polaska deteta u jaslice;
 • Za tebe koje imaš drugih opcija za čuvanje i jaslice nisu neophodnost;
 • Za tebe koja već imaš iskustvo sa polaskom starijeg deteta u kolektiv; 
 • Za tebe koje imaš dete mlađe od godinu dana ili starije od tri;

ZA KOGA JESTE OVAJ PROGRAM?

Ovo je program namenjen tebi koja se prvi put odvajaš od deteta na ovaj način, koja nemaš još uvek iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu, koja ne znaš šta možeš da očekuješ.

 • Tebi koja imaš dete uzrasta od jedne do tri godine koje prvi put polazi u jaslice;
 • Tebi koja si osećajna, senzitivna, kojoj teško pada odvajanje;
 • Tebi koju “hvata panika” od toga kako će dete to prihvatiti;
 • Tebi koja se jako brineš kako ćeš, šta ćeš, koja strepiš, koja si uplašena, koju muči osećaj griže savesti, krivice;
 • Tebi koja ne znaš šta da očekuješ i to te čini anksioznom;
 • Tebi koja se nikada do sada nisi razdvajala od deteta na ovaj način niti imaš iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu;
 • Tebi koja moraš da se vratiš na posao i nemaš drugi izbor;
 • Tebi koja još uvek nisi načisto da li dete treba da krene u jaslice;
 • Tebi koja puno čitaš, koja si zbunjena kontradiktornim savetima, koja si “više u glavi a manje u srcu“;

KAKO ĆE RAD IZGLEDATI?

BESPLATNO ZAGREVANJE

Po prijavi da si zainteresovana, dobićeš GRATIS pristup sadržaju koji se odnosi na prve dve najvažnije teme pred početak procesa privikavanja.

 1. Upitnik koji će ti pomoći da proveriš koliko si usaglašena sa odlukom o polasku;
 2. Ček listu koja će ti pomoći da prepoznaš svoje emocionalno stanje, svoj odnos prema jaslicama u ovom trenutku;
 3. Koraci pripreme deteta za polazak;
 4. Podsetnik za prvi dan polaska

  Materijal je postavljen na Google Drive i moći ćeš da mu pristupiš odmah.

  Ako si zainteresovana, klikni na dugme u nastavku da dobiješ pristup.

Istovremeno, dok traje proces zagrevanja TRAJE UPIS ZA PROGRAM od 7. februara do 28. februara, kada se zaključuje broj polaznika. Program sadrži pregled tema koje prate period privikavanja, grupisanih po oblastima i uzrastima. Predstavlja kombinaciju video, audio sadržaja i materijala. Kompletan pregled sadržaja možeš pogledati ovde.

Po upisu programa, 1. marta se upoznajemo i počinjemo sa radom. Na prvom sastanku ću ti pojasniti koncepciju rada i omogućiti pristup materijalu kako bi prolazila ono što ti je trenutno aktuelno, tempom koji tebi (i tvom suprugu) odgovara.

Pitanja i nedoumice koje ti se budu javljale tokom nedelje, po polasku deteta u jaslica ćeš aktivno beležiti narednih dana i slati mi na mejl. Ja ću ih prikupljati, grupisati i jednom nedeljno zakazivati susrete (Zum sastanke) na kojima ću na njih odgovarati.

Sastanci će biti realizovani posebno, po uzrasnim grupama:

1-2 godine i 2-3 godine.

Tokom trajanja programa, predviđena su četiri Zum susreta, prema dinamici od jednom nedeljno.

Da pogledaš tačan raspored datuma klikni na dugme u nastavku.

KOLIKO ĆE OVAJ PROGRAM DUGO DA TRAJE?

Program podrške traje ukupno 4 nedelje, od 1. do 31. marta.

Svedočanstva učesnika – šta su učesnice prethodne grupe izdvojile da im je posebno značilo:

Prva nedelja mi je bila najkorisnija. Jer sam osvestila i proživela svoje strahove pre nego sto je proces adaptacije poceo. Plakala sam dok sam proživljavala sve zamišljene situacije koje ste opisali i nalazila načine kako da umirim sebe. To mi je mnogo pomoglo kada se sve to zaista i dešavalo. Proces adaptacije kod nas jos uvek traje, nije lak, ali mi je sve što sam čula u programu mnogo pomoglo da bude neuporedivo lakše. Sve što nam je poznato i predvidivo je mnogo lakše.

Sama priprema za polazak, igre koje pomazu prilikom razdvajanja, poboljšanje načina komunikacije i razumevanje za promene u ponašanju nakon polaska.

Najviše mi je značila komunikacija sa detetom

Sam početak mi je bio od velike pomoći jer sam bila dosta anksiozna po pitanju cele priče. Ovo mi je dalo neku strukturu, osećaj da ipak nešto kontrolišem i priliku da se pripremim koliko je to god moguće. Bila sam svesna da mi odluka polaska u vrtić teško pada i da nisam sasvim ok sa svim tim, ali do ovog programa nisam bila sigurna šta tačno da uradim da bih se adekvatnije pripremila.”

Ja sam zadovoljna celim programom i nemam šta da dodam.

Vaš program mi je bio od velike pomoći.”

Većinu programa sam ispratila i mogu reći da mi je dosta pomogao, pogotovo u tom najstresnijem delu pred sam polazak kad je vladala strepnja i neizvesnost.  Materijal koji ste slali je dragocen, sigurno ću preći jos jednom i ono što sam prešla i ono što nisam u poslednje 2 nedelje. Način rada je meni lično odgovarao, nemam zamerke :)”

KOJA JE CENA ?

Cena učešća u programu je 12.700 dinara, odnosno,  127 eur / 127 usd za učesnike iz inostranstva.

U cenu je uračunat:

 • Pristup sadržaju programa u trajanju od godinu dana
 • Stručna podrška tokom marta, četiri grupna susreta

Šta dobijaš pohađanjem?

 • Priliku da osvestiš svoj odnos prema vrtiću
 • Informacije, znanje koje će umanjiti tvoje strepnje i povećati osećaj kontrole, sigurnosti
 • Još bolje upoznavanje prirode i kapaciteta svog deteta
 • Podršku grupe mama koja se nalazi u sličnoj situaciji kao i ti
 • Prilagođenu podršku tokom Zum sastanaka, po uzrastu

KAKO MOGU DA SE PRIJAVIM?

Klikom na dugme na kraju teksta.

Rok za prijavu: 28. februar 20 časova

Hvala unapred na ukazanom poverenju.

U ovaj program unosim srce i dušu, znanje, lično i profesionalno iskustvo koje imam u ovoj oblasti tako da ću dati sve od sebe da ti maksimalno olakšam ovaj proces. Pre svega tebi, a onda će to uticati na tvoje dete i celu porodicu. Obećavam da nećeš biti sama na ovom putu.

Radujem se tvojoj prijavi i jedva čekam da krenemo :)