Program za tebe koja se prvi put odvajaš od deteta na ovaj način, koja još uvek nemaš iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu i koja bi volela da znaš šta možeš da očekuješ.

Nedavno sam pisala na Instagramu o tome koliko sam posebno osetljiva na period polaska u jaslice, koliko su u meni duboko urezani osećaji iz ovog perioda kojih dugo nisam bila ni svesna.

Ja sam bila dete, drugo po rođenju, koje je već sa 11 meseci (možda čak i ranije) krenulo u jaslice. Mama je morala da se vrati na posao i nije imao ko da me čuva.

U to vreme, pre četrdeset godina, nije bilo nikakve adaptacije. Niti opcije postepenog privikavanja. Samo jedan dan, kada dođe vreme da se vratiš na posao odvedeš i ostaviš dete odmah na ceo dan jer nemaš drugi izbor.

Vrlo dobro se sećam osećaja i zvukova – mirisa prostorija, kuvane hrane, zveckanja metalnih tanjira, galame, dece, plakanja, zvuka klompi, glasa vaspitačica, kuvarica. Svoje pidžamice se zekama. Mirisa mesta na kojem je mama ostavljala kolica, fragmente trenutka kako sedim u zelenim kolicima a mama žuri na posao, vodi me do vrata rano ujutru po kišnom, tmurnom danu. Igračaka se ne sećam. Dece se ne sećam. Ali se jasno sećam preplavljujuće radosti i uzbuđenja kada ugledam mamu na vratima da je došla po mene, kako joj trčim iz sve snage u zagrljaj.

Iako sam generalno bila veselo dete i volela sam da idem kasnije u vrtić, dugo, godinama posle kad god sam prolazila pored jaslica ili kada bih se zatekla kod zubara, u Domu zdravlja zapahnuo bi me onaj poznati ustajali, miris zatvorenog prostora pod neonskim svetlima.

Nisam imala reči za to, samo me je preplavljivao neki tupi, težak, intenzivan osećaj, grč, osećaj nelagode u stomaku i plućima.

Rekla bih da sam tek pre koju godinu, kroz duboki rad na sebi našla reči za taj osećaj. Mešavina bola, tuge i straha.

Susret sa ovim osećajem je za mene imao veliku vrednost.

Osvestila sam ga.

Tek tada su mi i neke druge stvari postale jasnije – poput čudnog osećaja u stomaku pred nečiji polazak na put, preseljenje drugova iz razreda, beskrajna, nezaustavljiva tuga kada čujem priče, stihove, gledam film u kojima mama umire ili ostavlja dete.

Na studijama sam naučila šta je separaciona anksioznost kod dece.

Ali nisam znala da je ona ostala u meni.

Zašto ti sve ovo pričam?

Zato što iskustvo ranog odvajanja ostavlja emocionalni trag.

I ma koliko ti svi govorili kako je kolektiv super, kako dete što pre treba da krene da se navikava je “što je mlađe to je bolje”, da jača, stiče imunitet, stvara higijenske navike, uči “red”, da se što pre socijalizuje – kada su jaslice u pitanju, ranije nije uvek i bolje.

Polazak u jaslice je ogromna promena, potpuno novo emocionalno i životno iskustvo majke i deteta. Ono se događa prvoj i drugoj godini života, baš onda kada je primarna potreba za sigurnošću i emocionalna potreba za povezanošću najjača.

Da bi polazak u jaslice protekao što je moguće bolje i lakše – važno je da budeš emocionalno spremna, da to bude tvoja odluka i da budeš usklađena sa njom. Da budeš pripremljena za ovaj korak. Da znaš šta te čeka. Da se osećaš sigurno. Da nosiš u sebi osećaj poverenja. Da imaš osećaj da te neko razume.

Zato je danas emocionalna podrška majkama i deci meni itekako važna.

Trebala je meni.

Trebala je mojoj mami.

Zato, ako imaš dete od jedne do tri godine koje polazi u jaslice ili poznaješ mamu koju to čeka i želiš da ti budem podrška u toku perioda adaptacije, da te pripremim, upoznam sa onim što je zaista važno kako bi period privikavanja prošao što je bolje moguće, napravila sam ovaj program za tebe.

KAKAV JE TO PROGRAM?

Ovo je program podrške tebi, neposredno pre i nakon polaska deteta u jaslice.

Zašto tebi?

Zato što je tvoj stav i emocionalno stanje iznimno važan faktor za ovaj proces. Tvoj zadatak je da mostove promene pređeš zajedno sa svojim detetom, a moj zadatak kao stručnog lica je da budem tu za tebe.

ŠTA ĆEŠ DOBITI UČEŠĆEM U OVOM PROGRAMU? 

 • Mir, osećaj sigurnosti, predvidivosti, kontrole;
 • Razumevanje i stručnu podršku kroz proces privikavanja;
 • Blagovremenu pripremu;
 • Jasne smernice, konkretne korake koji će pomoći da prvi dani proteknu što je moguće lakše za oboje;
 • Mogućnost da i suprug prati program zajedno sa tobom;
 • Priliku da pratiš teme svojim tempom, od kuće, u vreme koje ti najviše odgovara;
 • Priiku da budeš deo grupe sa mamama koje dele iste brige;

ZA KOGA NIJE OVAJ PROGRAM?

 • Za tebe koja si spremna, pripremljena, koja nemaš nikakvih dilema niti emocionalnih reakcija u vezi polaska deteta u jaslice;
 • Za tebe koje imaš drugih opcija za čuvanje i jaslice nisu neophodnost;
 • Za tebe koja već imaš iskustvo sa polaskom starijeg deteta u kolektiv; 
 • Za tebe koje imaš dete mlađe od godinu dana ili starije od tri;

ZA KOGA JESTE OVAJ PROGRAM?

Ovo je program namenjen tebi koja se prvi put odvajaš od deteta na ovaj način, koja nemaš još uvek iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu, koja ne znaš šta možeš da očekuješ.

 • Tebi koja imaš dete uzrasta od jedne do tri godine koje prvi put polazi u jaslice;
 • Tebi koju “hvata panika” od toga kako će dete to prihvatiti;
 • Tebi koja se jako brineš kako ćeš, šta ćeš, koja strepiš, koja si uplašena, koju muči osećaj griže savesti, krivice;
 • Tebi koja ne znaš šta da očekuješ i to te čini anksioznom;
 • Tebi koja se nikada do sada nisi razdvajala od deteta na ovaj način niti imaš iskustvo sa boravkom deteta u kolektivu;
 • Tebi koja moraš da se vratiš na posao i nemaš drugi izbor;
 • Tebi koja još uvek nisi načisto da li dete treba da krene u jaslice;
 • Tebi koja puno čitaš, koja si zbunjena kontradiktornim savetima, koja si “više u glavi a manje u srcu“;

KAKO ĆE RAD IZGLEDATI?

Materijal će biti postavljen na Google Drive i dobijaćeš svake nedelje obaveštenje o omogućenom pristupu određenoj temi. To će biti jedan radni dan sredinom nedelje tako da, ukoliko ne stigneš da se udubiš tokom radnih dana, imaćeš dovoljno vremena da pogledaš sadržaj i radni materijal za vikend. Sama ili zajedno sa sa svojim mužem.

Nastojaću da količina informacija bude tako koncipirana da ti bude taman, ni previše ni premalo.

KOLIKO ĆE OVAJ PROGRAM DUGO DA TRAJE?

Program će trajati ukupno 8 nedelja.

Septembarska grupa počinje u sredu 11. avgusta, a oktobarska u utorak 7. oktobra, prema sledećem rasporedu (klikni na dugme u nastavku).

Svedočanstva učesnika

Kako je ovo prvi program ovog tipa, iskustva i povratne informacije učesnika imaću tek nakon završetka prve grupe. Ovde su neka iskustva sa dosadašnjih konsultacija i predavanja na temu adaptacije deteta na vrtić.

“Odlično predavanje, puno korisnih saveta i ideja, primenjujemo sve….i nema više burnih reakcija, sve je sleglo, dete oseća podršku, povezanost i sigurnost!! Hvala vam.”-  Sanja

Mnogo vam hvala na divnom predavanju i korisnim informacijama koje ste nam preneli. Ostaje samo da i sami uložimo trud da sve primenimo na pravi način.“ – Olga

„Ideje koja ste nam vi dali imaju za mene mnogo više smisla, naprosto logičnije je.“ – Olja

„Predavanje je odgovorilo na sva moja početna pitanja i nedoumice.“ – Kristina

OK, A KOLIKA JE CENA?

Cena učešća u dvomesečnom programu je 10.000 dinara, odnosno,  90 eur / 90 usd za učesnike iz inostranstva.

Pogodnost za rane prijave: Za uplate do 31. jula cena je 8500 din, odnosno, 80 eur/ 80 usd za učesnike iz inostranstva.

Znam da ti u ovom trenutku kada si u punom jeku pripreme za godišnji odmor, odlazak na more, putovanja cena možda deluje prevelika. Možda ti nije zgodan trenutak. No, ono što će ti ovaj program pružiti ne samo po pitanju sadržaja već i osećaja doneće vrednost ne samo tebi, nego i tvom detetu, mužu, celoj porodici. A ako ti je lakše, podeli ukupno cifru na osam i dobićeš nedeljni iznos. Nije mnogo, zar ne?

KAKO MOGU DA SE PRIJAVIM?

Klikom na dugme na kraju teksta.

Rok za prijavu:

 • 10. avgust za septembarsku grupu
 • 6. septembar za oktobarsku grupu

Hvala ti unapred na ukazanom poverenju.

U ovaj program ću uneti srce i dušu, svo znanje, lično i profesionalno iskustvo koje imam na ovu temu tako da ću dati sve od sebe da ti maksimalno olakšam ovaj proces. Pre svega tebi, a onda će to uticati na tvoje dete i celu porodicu. Obećavam da nećeš biti sama na ovom putu.

Radujem se tvojoj prijavi i jedva čekam da krenemo :)