Kako skloniti igračke kada dete ne želi da pokvari trud?

Kako skloniti igračke kada dete ne želi da pokvari ono što je napravilo? 3 načina da se brzo snađete u ovakvoj situaciji.

Ako imate dete uzrasta oko 3-5 godina, verovatno vam se desila ona situacija da kada dođe vreme da sklonite igračke, dete odgovori sa “Neću!” ili počne odjednom da plače ako poželite da sklonite igračke umesto njega.

Jedan od razloga za pružanje snažnog otpora može biti taj da dete ne želi da “pokvari” ono što je napravilo iz straha da “nikada više” neće moći ponoviti uspeh na koji je naročito ponosan. Tada nije u pitanju to da neće da vas posluša, već to što želi da sve ostane onako kako je bilo.

Šta tada možete uraditi?

  1. Ohrabrite ga da složi, poređa ili obeleži igračke nekim redom, tako da bude siguran da sledeći put može napraviti isto to. Ovde vam mogu poslužiti samolepljive nalepnice u boji i krep trake koje se lako mogu skinuti, na kojima možete upisati brojeve, strelice ili nacrtati redom neke simbole.
  2. Dozvolite mu da sam odabere i sačuva ono što mu se čini najvažnijim, a da ostale igračke vrati na mesto. Dogovorite se unapred koji broj igračaka je za vas prihvatljiv da se sačuva i koja bi veličina kutije mogla odgovarati za to. Da bi je dete lakše prihvatilo, možete osmisliti  zajedno i neko ime za nju neko ime (npr. kutija čuvalica).
  3. Ako je dete starije, motivišite ga da nacrta ili fotografiše svoj uspeh. Uzmite mobilni i uslikajte prizor kako bi ga sačuvao za uspomenu.

Na ovaj način pomoći ćete detetu da skloni igračke i prevaziđe ovu, naizgled, bezizlaznu situaciju. Time će steći iskustvo u rešavanju problema, odabiru prioriteta i donošenju odluka.

Pogledajte i ostale video klipove koji se tiču skupljanja igračaka: Kako pokupiti igračke deo po deo?, Šta da kažete da bi vas dete bolje razumelo? i Tri stvari koje možete uraditi kada vam se čini da vas dete ignoriše.