Skupljanje igračaka – reči koje će dete lakše razumeti

Zašto dete deluje kao da neće da skloni igračke posle igre? Šta drugo možete reći umesto “skloni igračke” i “spremi sobu” kad dođe vreme za skupljanje igračaka.

Kada dođe vreme za skupljanje igračaka, dete često deluje kao da ne reaguje, ne sluša. Jedan od razloga može biti taj da ne razume šta se tačno od njega očekuje.

Pošto dete tek uči da govori, ono dugo reči shvata bukvalno onako kako im se kažu. Za razliku od odraslih kojima se mnoga značenja podrazumevaju, detetu je ponekad teško da razume šta tačno želimo da kažemo.

FRAZE ZA SKUPLJANJE IGRAČAKA

Ako kažete:

Skloni igračke – dete može se pita: Gde da ih stavim? Na koje igračke misli?

Spremi sobu – dete može da razmišlja: Da li da je očistim? Kako da spremim celu sobu?

Da biste izbegli nesporazume ovog tipa, proverite da li vas je dete dobro razumelo. Izbegavajte uopšten govor sa značenjem koje se vama, a ne detetu podrazumeva. Koristite reči koji detetu mogu biti jasna, nedvosmislena asocijacija na ono što treba da se radi. Recite koje igračke treba da se skupe i gde da se stave.

Hajde da vratimo lutkice u kutiju.

Vreme je da stavimo žute kockice u vreću.

Volela bih da sada poređaš ove knjige na policu.

Pokupiti, skupiti, sakupiti, poređati, vratiti, odložiti, staviti na svoje mesto – su reči koje koje će dete lako razumeti. Setite se da za dete igračke nisu stvari koje prave nered već predmeti koje vole, koji imaju svoj “život” i koje mu puno znače.