Šta POMAŽE lakšem jutarnjem razdvajanju?

Evo nekoliko koraka koji ti znatno mogu olakšati jutarnje razdvajanje.

1. Uspostavi JUTARNJU RUTINU

…koja uključuje fizički kontakt, prijatnu atmosferu i povezivanje sa detetom jedan na jedan PRE nego što počnete sa oblačenjem i spremanjem za vrtić (čitanje kratke pričice, maženje, lepa prijatna muzika za buđenje, pesmica za dobro jutro, jutarnja gimnastika…)

Postaraj se da najpre napuniš detetov “emocionalni depo” kako bi se lakše nosilo sa separacijom koja sledi.

2. RANIJE POĐITE I UĐITE UNUTRA

…dok još nije gužva, dok vas još nije uhvatila nervoza (galama, satnica, parking…).

3. USMERI PAŽNJU NA ZADATAK

U zavisnosti od uzrasta, po dolasku ohrabri dete da uradi neki kratak zadatak samostalno ili “podelite posao”. Na primer:

“Ti pozvoni a ja ću otvoriti vrata i mahnuti vaspitačici da smo stigli.”

“Ja ću okačiti jaknicu na zakačaljku. Tvoj zadatak je da otvoriš svoj ranac i izvadiš patofnice…”

4. PRIMETI NEŠTO INTERESANTNO

Pronađi nešto u neposrednom okruženju što može biti povod da vaspitačica lako uspostavi kontakt sa detetom, u vezi sa tim što vam je privuklo pažnju.

“Dobar dan, stigli smo…Dok smo čekali, primetili smo ovaj lep šareni cvetić na prozoru…svetlucave trake na ulazu kako lepršaju…onog velikog medu kod vrata…crveni trotinet na dvorištu”.

5. RITUAL POZDRAVLJANJA

Uspostavite neki vaš, poseban stil pozdravljanja koji će označavati “zvanično” vreme za rastanak, do skorašnjeg ponovnog susreta.

Pred detetov ulazak najavi da je vreme za vaš SPECIJALAN POZDRAV. Tri poljupca u nos, bradu, čelo, 3 poljupca i najjači zagrljaj na svetu, neki poseban način mahanja – šta god da vas dvoje osmislite da vam se oboma sviđa.

6. NAJAVI ŠTA SLEDI

Ja ću sada ostati na ovoj klupici da te sačekam. Ti ćeš zajedno sa vaspitačicom Tamarom ući u sobu, tamo te deca već čekaju. Kada uđete, ide pranje ruku i čeka te doručak. Posle doručka je vreme za igru.

6. ZNATIŽELJNO PITANJE

Angažuj detetova čula.

Osetiš li ovaj MIRIS? ČUJEŠ li kako zveckaju tanjiri? Pitam se šta bi to moglo biti za doručak, hajde da pogađamo… ja mislim… a ti?

7.OSTANITE U “NEVIDLJIVOM“ KONTAKTU

Volim te najviše na svetu. Vidimo se uskoro… Lepo se provedi. Misliću na tebe.

Sedeću ovde na klupici i dok te čekam, čuvaću tvoje cipelice, jaknicu…

Kad izađeš, reći ćeš mi da li sam pogodila šta je bilo za doručak …

Lakše jutarnje razdvajanje započinje znatno PRE samog trenutka pozdravljanja na licu mesta.

Rituali i rutine predstavljaju glavni oslonac kada razvijamo kapacitet u savlađivanju novih iskustava – pogotovo onim koji nosi trenutak kada tvoje dete treba da ostane sa drugom decom i vaspitačicom u sobi ali – bez tebe.

________________

Ovo su samo neki od koraka koji ti mogu puno pomoći u prvim danima privikavanja deteta na boravak u kolektivu.

Ukoliko ti je tema polaska u jaslice i vrtić upravo sada aktuelna i želiš da saznaš koji još koraci značajno olakšavaju prve dane i nedelje – prati vebinar “7 ZLATNIH PRINCIPA ZA DOBAR POČETAK” koji se održava jednom mesečno. Više informacija možeš pogledati ovde.