Šta raditi kada dete baca hranu na pod?

U ovom videu ćete saznati zašto dete najčešće baca hranu na pod, šta u toj situaciji možete reći, uraditi kako bi sebi i detetu olakšali ovu fazu.

Sa bacanjem hrane na pod susreo se gotovo svaki roditelj. 

Ovo je nezaobilazna radnja u razvoju deteta. Javlja se negde u uzrastu od oko godinu dana. Intenzivno traje najčešće oko dve-tri nedelje.

Zašto dete baca hranu? Zato što posmatranjem, zapravo, uči.

Dete u ovom uzrastu bacanjem predmeta zapravo uči razne stvari: osobine predmeta (mekoća, tvrdoća, tekstura, sastav), uzorčno-posledične odnose (šta se desi kada se ispusti ovaj predmet na pod), relacije u prostoru (formira osećaj  dubine, širine, blizine, daljine), vežba koordinaciju ruka-oko, sluša zvuk itd.


Kada je u pitanju hrana, ono još uvek ne zna šta se dešava kada hrana tresne na pod, kakav zvuk proizvodi, kako će se hrana raspasti. Sve ga to jako zanima. 

Šta raditi kada dete baci hranu na pod?

Primetite naglas da se hrana nalazi na podu.

Ponavljajte da se hrana jede, da joj je mesto u tanjiru.

Vratite fokus na jelo.

Npr. ako je dete upravo bacilo parče kifle na pod, vi možete reći:

Vidi, kifla je na podu.

Kifli je mesto u tanjiru.

Spusti ručice. Hajde da nastavimo da jedemo.

Kako da sprečite da dete baca hranu na pod, a da istovremeno zadovoljite njegovu potrebu za učenjem?

Tako što mu možete nuditi alternativu. Dajte detetu plastičnu posudu, čašu, tanjirić i par komada sitne hrane koja je vama prihvatljiva. Nju dete može prstićima da hvata, ubacuje, prebacuje, premešta iz jedne posude u drugu, za stolom. Bezbedan izbor za to mogu npr.  kuvani kukuruz, ekspandirani pirinač i ječam.

Dok je ova faza u punom jeku, ispod stolice podmetnite stare novine, mušemu ili neku podlogu.

Da biste umanjili intenzitet bacanja hrane u kuhinji, tokom dana što više bacanje, ubacivanje, izbacuje predmeta različitih oblika, veličina, težine. Kao glavna meta za to mogu vam poslužiti običan lavor i korpa za veš.