U osmom mesecu si trudnoće? Vreme je pripremiš starije dete na porođaj

Koliko god do sada pričala o bebi i tvoje dete uveliko zna će se ona uskoro roditi – sada je trenutak da ga pripremiš za taj dan. Beba koja je “tamo negde u stomaku” uskoro će biti “ovde, zajedno sa vama”. Ovih 9 koraka će ti u tome pomoći. 

1. Pođi najpre od sebe

Pre nego što razgovaraš sa detetom na ovu temu, budi u kontaktu sa svojim osećanjima.
Kako se TI osećaš zbog toga što beba uskoro stiže? Kako se TI osećaš po pitanju porođaja, promena koje predstoje?
Budi iskrena prema sebi.

Gotovo je sigurno da će te obuzimati intenzivna, pomešana osećanja. Čas prijatna, a čas neprijatna. Sa jedne strane si srećna, uzbuđena i silno se raduješ bebi. Sa druge strane, istovremeno potajno strahuješ od onog što te čeka, razmišljaš kako će proteći porođaj, da li će sve biti ok sa tobom i bebom, tužna si što ćeš odvojiti od deteta, brineš kako će se muž snaći, osećaš anksioznost oko toga kako ćete se usaglasiti kada dođete kući?

U redu je. Ne postoji mama na ovom svetu koja čeka drugo dete, a kojoj neko od ovih pitanja nije prošlo kroz glavu. Sve mi to prolazimo, samo je pitanje koliko smo toga svesne i koliko smo u stanju da to izrazimo. 

Ukoliko osećaš da te često obuzimaju neprijatna osećanja, jedan od načina da sebi olakšaš jeste da ih samo pustiš da prođu. Nemoj da ih se bojiš, niti boriš protiv njih. Samo ih budi svesna. Nađi način da sebi olakšaš, da pogledaš situaciju iz druge perspektive. Pričaj sa prijateljicom koja je ovo već prošla. Razgovaraj sa mužem. Piši. Čitaj. Radi ono što će ti pomoći da se osećaš spokojno, da imaš osećaj sigurnosti, poverenja i kontrole u odnosu na ono što predstoji. Spakuj torbu. Napravi spisak. Dovrši planiranu kupovinu. Istelefoniraj kome si još htela. Radi ono što ti prija.

Zašto je to važno? Zato što ćeš prepoznavanjem i prihvatanjem svojih uskomešanih osećanja bolje razumeti i svoje dete. Bićeš otvorena da čuješ njegova pitanja, da budeš iskrena u odgovorima, opaziš njegove suptilne reakcije. Lakše ćeš uliti sigurnost i poverenje da ćete zajedno prebroditi sve ono što vas čeka.  

 Tvoj mir umiruje i dete.

2. Iskoristi još ovih par nedelja da dete uspostavi još bliži kontakt sa bebom

Iako dete već odavno mazi tvoj stomak i zna da je beba u stomaku, sada je prilika da još više ojačaš njihov odnos. Nežno, suptilno, u oba smera. Javljajte joj se, “pričajte” sa njom, pitajte se kako će izgledati, kakav će joj biti nosić, ustašca, da li će imati kosicu kad se rodi, koje će biti boje. Pitajte se “naglas” o čemu razmišlja u stomaku, kojim delom tela se sada “šutira”, šta sada radi. Neka se dete obraća bebi na način koji želi – recituje, pevuši pesmicu, prepričava događaj, “pokazuje” joj čega se igra. Pričajte bebi šta ste danas radili, podelite sa njom ono što je detetu važno.

Pričajte o onom lepom što vas čeka – kako se sigurno i ona raduje što će vas uskoro upoznati, kako jedva čeka da dođe na svet, kako je lepo što će baš nju imati za stariju sestru, njega za starijeg brata. Kada stigneš sa pregleda od lekara, pričaj šta je beba tada radila, u kom položaju je bila, da li se prevrtala, sisala palac, spavala, bila aktivna, šutirala se. Pričajte šta ste vi radili. Povedi dete sa sobom jedan dan u kupovinu i neka ono odabere benkicu, kapicu, čarapice za nju.

Ukoliko primećuješ da dete očigledno ne želi da priča o bebi, da sa njom komunicira na direktan način, registruj ovaj signal. Ne navaljuj. Uvek možete listati slikovnice, čitati knjižice na tu temu pa ćeš indirektno, kroz njegova pitanja i reakcije videti šta ga muči. Uvek se možete igrati bebe, pa mu na taj način polako približavati ko je sa druge strane. Nemoj odmah zaključivati da je ono “neće voleti” jer se svako dete drugačije nosi sa emocijama, promenama i stresom.  

Pomozi detetu da stekne što bolji osećaj ko je sa druge strane. 

3. Reci da ćeš se uskoro poroditi

Reci detetu da će beba uskoro izaći  iz stomaka. Ne moraš ići u detalje ali je važno da zna da će tih par dana izgledati drugačije. Budi spremna na pitanja. Na primer: kada će se to desiti? Ne znaš tačno. Tvoj odgovor može biti “kada beba odluči i bude spremna”. Može biti danju, a može se desiti i noću. Kako ćeš znati da beba hoće da se rodi? Daće ti znake, “javiće “ti iz stomaka. Osetićeš da joj je već tesno, da počinje da se gura i da hoće da izađe napolje. Gde ćeš se poroditi? U porodilištu. Pojasni da ćeš, kada beba bude spremna da izađe iz stomaka otići u porodilište, jer je tamo mesto gde se rađaju bebe. Pričaj o tome ko su babice, ko će biti uz vas. Ukoliko ćeš se poroditi kod kuće, pojasni ukrako kako će to izgledati, ko će doći, ko će biti tu. Kako će beba izaći iz stomaka? Kroz otvor koji će telo (ili doktori ako već znaš da ćeš se poroditi carskim rezom) napraviti kada bude spremna da izađe. Ko će biti tada sa njim? Reci ko će to biti – tata, baka, tetka.

Kada već budeš sitno brojala do porođaja, pripremi dete što bolje na taj dan. Pričaj o tome kako će izgledati ovi dani dani. Šta će biti tvoj, šta tatin, a šta njegov zadatak? Reci mu gde će boraviti, gde će spavati, šta će raditi, ko će biti sa njim, šta će moći da ponese (ako bude moralo da prespava kod najbližih). Ukoliko želi, možete se dogovoriti da napravi bebi dobrodošlicu na svoj način (da joj nacrta, na primer, crtež). Ti i suprug se možete dogovoriti da i beba njemu donese neki “poklon” kada dođete kući, neku simboličnu sitnicu, porukicu koju bi volela da mu prenese.

Neizvesno učini izvesnim, nejasno jasnim. 


4. Reci da ćeš biti dobro 

Htela ne htela, tvoje starije dete brine o tome da li ćeš biti dobro, kada ćeš se vratiti kući, kada će moći ponovo da bude sa tobom. Odagnaj ove brige tako što ćeš mu ti sama reći mu da ćeš biti dobro, da ćeš se uskoro vratiti kući, da ćete ponovo biti svi zajedno. Da će lekari, babice biti tu za tebe (ukoliko znaš imena kaži i kako se zovu), da će vas tata dočekati i dovesti kući. Ako ćeš se poroditi u porodilištu, provozajte se jedan dan u blizini zgrade da vidi gde ćeš biti. Reci na koji način ćete tih dana biti u kontaktu, kako ćete se moći čuti, videti, da li će moći sa tatom doći u posetu. Drži se onoga što znaš, što je izvesno. Ako ostaješ kod kuće, reci u kojoj sobi ćeš biti, gde će ono biti za to vreme, kada će moći da se vrati. Pripremi ga na to da će upoznati neke nove ljude. Važno je da u tvom glasu oseti sigurnost, da je “sve pod kontrolom”.

Tvom detetu znači da od tebe čuje da ćeš biti dobro. 

5. Kako će beba izgledati kada dođeš kući sa njom?

Ako tvoje dete nikada nije videlo novorođenče jer nije imalo od koga, reci mu kako će ono izgledati kada dođe kući. Pogledajte neke fotografije novorođenčadi. Pojasni kako će izgledati, koliko će biti otprilike beba dugačka, teška, šta će raditi? Kako ćete je kupati, presvlačiti. Šta će nositi? Čime će se pokrivati? Gde će spavati? Neće imati zubiće, moći će samo da pije mleko, biće crvena, puno će spavati, puno će plakati jer je to njen jedini način komunikacije. Imaće nežnu glavicu koju ćete pažljivo pridržavati.

Gledajte fotografije kada je ono bilo u stomaku, neposredno pred porođaj, nakon što ste došli kući. Pričaj o tome kako su izgledali prvi dani, ko vas je obilazio. Kako je ono izgledalo? Koliko si bila srećna? Priseti se lepih detalja. Pronađite kapicu, benkicu, čarapice koje čuvaš za uspomenu, daj detetu da ih uzme u ruke. Da ih vidi, oseti miris. Čitajte spomenar, gledajte video snimke prvih dana po njegovom rođenju.

Približi detetu kako izgleda novorođenče prisećanjem njegovih prvih dana.

6. Kako ćemo se ponašati prema bebi kada dođe kući?

Sigurno već uveliko pričaš detetu šta sve beba neće moći da radi. Seti se da istovremeno istakneš i šta će sve moći. Šta će sve voleti, u čemu će uživati, šta će joj prijati, šta će je radovati? Pričaj o tome koliko će joj nežan glas, dodir, poljubac, ljuljuškanje, muzika, ritam prijati. Kako ćete se ponašati prema njoj kada je budete držali u rukama, uspavljivali, presvlačili, kupali (na primer, moraćete nežno pridržavati glavicu, polako presvlačiti, paziti da joj bude toplo, ljuljuškati…) Naglasi da su bebe krhke ali i jake u isto vreme

Beba je osoba od prvog dana, ma koliko ona bila mala.

7. Postepeno prepusti mužu da uspostavi svoju rutinu sa detetom

Struktura, rutina i ritam dana daje detetu osećaj izvesnosti i predvidivosti. Ako je do sada najveći deo nege i brige bio na tebi (hranjenje, presvlačenje, kupanje, nega, uspavljivanje, šetnja, dnevne aktivnost) polagano prepusti da neke od ovih zaduženja postepeno preuzme suprug. Neka se njih dvoje postepeno povežu, još što bolje upoznaju jedan na jedan. Na taj način ćeš omogućiti da se suprug oseća sigurnije, imati više poverenja u sebe i dete, a ti ćeš biti mirnija, znaćeš da će se lepo organizovati. Krenite od onog što je najlakše i najjednostavnije. Da li će to biti izlazak napolje, da li će to biti neki obrok u toku dana, da li će to biti poligon kod kuće, kupanje. Ukaži poverenje i …seti se da ne mora raditi sve isto kao i ti. 

Suprug je važan, imaj poverenja u njega.

8. Vežbajte polako situacije koje će vas uskoro čekati 

Kada beba stigne kući, nećeš moći skakati u sekundi. Redosled aktivnosti, prioriteti će biti drugačiji nego sada. Stoga je važno da još ovih par nedelja polagano vežbate situacije koje će uskoro biti realnost kao što je – strpljenje, čekanje na red, redosled aktivnosti. Neka “Stižem, samo prvo da …”, “Dolazim, čim završim sa…”, “Ti počni, ja ti se pridružujem uskoro”, “Hajde da se podelimo, jedno ti jedno ja” postane deo repertara u komunikaciji.

Dok si još slobodna, pripremi što više ideja o tome šta dete može raditi pored tebe, u istoj sobi dok ti budeš zauzeta oko bebe. Na primer, neka ono ponekad tebi lista knjižicu, “čita” knjigu. Neka ti pokazuje nove pokrete. Neka samostalno složi kockica pa ti ih pokaže tek kad završi. Neka te “iznenadi”. Neka se igra, pravi predstavu a ti budi “gledalac”. Neka ti već sada nešto pomogne, dodaje, delite veliki zadatak na manje celine. Vežbaj da ostanete u kontaktu i kada fizički nisi tu.

Knjiga koja ti puno može pomoći na temu komunikacionih veština sa starijim detetom, od prvih dana bebinog rođenja, je definitivno knjiga dr Laure Markham Peaceful Parent, Happy Sibblings. Ne znam da li je prevedena kod nas, možeš je naći na Amazonu.

Ako nisi razmišljala o ergonomskoj marami, razmisli da je nabaviš kako bi beba bila uz tebe, a ruke slobodne. Sve više mama nosi svoje bebe a novija istraživanja pokazuju benefite babywearing-a, kako za bebu tako i za mamu. 

Uspostavi već sada rutinu koju ćeš moći nastaviti i nakon što se beba rodi 

9. Sve velike promene koje će značajno uticati na dete odloži za kasnije

Ako si razmišljala da u poslednjih mesec dana budeš u turbo fazonu, da na brzaka još “odradiš” sto stvari – nemoj. Sve što nije toliko bitno da mora baš sada, niti je hitno odloži. Sve ćeš stići i ništa neće pobeći. 

Neka ti poslednji mesec trudnoće bude mesec mira, a ne stresa.

I naravno, ne razmišljaj suviše daleko već dan po dan, korak po korak.

Želim ti puno, puno sreće na porođaju, da sve protekne onako kako je najbolje za tebe, bebu i sve vas :) 

——-

Još jedan tekst iz ugla mame koji možeš pročitati na ovu temu, koji mi se jako dopada, nalazi se na blogu o roditeljstvu “Čarapice”, autorka je Jasmina Katinski.

Ukoliko bi ti godila podrška uživo ili onlajn u vezi sa pripremom starijeg deteta na bebu, uvek možeš zakazati individualnu konsultaciju.